קפה אנין – הכל קלוי באיכות הטחינה ובטיב הקפה

דני בר-לב, חובב קפה נלהב, נקלע במסגרת העבודה למספר שנים לארה"ב. בארה"ב, למי שלא יודע, הקפה הנפוץ הוא נוזל צהבהב שתושבי המקום קוראים לו "אמריקנו" וגומעים אותו בכוסות ענק. במילים אחרות אם אתה חובב קפה אמיתי – אתה בצרות. דני החליט שאם אין קפה לטעמו הוא ייצר את הקפה בעצמו והחל להתמחות בקפה. בחלוף הימים הגיע דני למקצוענות בברירת סוגי הפולים, קליה, טחינה והתאמת הקפה לשיטות ההכנה השונות. זמן מה חילק דני לחברים ולקרובים קפה לטעימה ולהערכה וכך צבר לו קהל של שפני נסיונות נלהבים.

לאחרונה החליט דני שהוא מצא את שתי התערובות האולטימטיביות והגיע הזמן להפסיק עם הניסיונות ולעשות מזה עסק וכך נולד קפה אנין http://www.cafeanin.co.il – אתר שכל מהותו קפה. האתר של דני וטליה בר-לב עדיין צעיר אך בהחלט נראה מבטיח. קראתי מעט באתר על הקפה וכן את סיפורו של דני. קראתי מעט בבלוג ואף הגבתי על אחת הכתבות. האתר מספק מידע על קפה ועל שיטות ההכנה השונות וכמובן אפשר להזמין בו פולי קפה. מידי פעם הם עורכים ערבי קפה. היה כבר ערב בגבעת אלה ובקרוב יהיה גם בזכרון יעקב (פרטים באתר). אני עדיין לא השתתפתי בערבי הקפה שלהם, אחרי שאשתתף אחלק אתכם את חוויותי.
שנה טעימה, מרירה, חמצמצה עם ארומה וגוף מלא…
שנה טובה לחובבי הקפה ולכולם.

יוסי רן: 11 10 2008 02:13    כותרת הודעה: אכן קפה אנין

קיבלתי הודעה שמחכה לי חבילה. לא ציפיתי לחבילה והסקרנות הריצה אותי לקבלה. מבחוץ נראתה החבילה כאילו הכילה בלון מאורך נפוח היטב ומרשרש בניעור. הכיתוב על האריזה הסגיר שהחבילה נשלחה מקפה אנין. ובכן, למרות שעדיין לא הזמנתי באתר, דני החליט לשלוח אלי דוגמא של כ 70 גרם קפה אנין. על האריזה היה כתוב שהקפה נקרא בֶּתי'ס והרכבו 100% פולי ערביקה משובחים מאפריקה ומרכז אמריקה.
גילוי נאות – כאשר חזר דני מארה"ב שימשתי כאחד משפני הניסיונות שלו. דני חיפש באותו זמן מקורות חדשים לפולי קפה ירוקים ורקח תערובות מהן הוא נתן לי דוגמאות לטעימה. אלה שמכירים אותי יודעים שאני אוהב את הטעם של קפה Mauro ומתרחק כמיטב יכולתי מהטעמים של Lavazza . הקפה שנתן לי דני באותה תקופה היה חמצמץ לטעמי.
באתי הביתה עם דוגמת הקפה. במטחנה היו עדיין פולי קפה מאורו למספר כוסות. לאחר שנגמר הקפה במטחנה ניקיתי אותה היטב ופתחתי את בלון הקפה בֶּתי'ס. פתיחת האריזה נשפה על פני משב של ריח קפה טרי מדהים. בני, גיל, בא בעקבות הריח אל המטבח מצפה לחליטה הראשונה. הטעמים של גיל ושלי בקפה די דומים ושנינו אוהבים להתנסות בסוגי קפה חדשים וללגלג על עצמנו כאשר אנו מתארים את החוויה בביטויים פלצניים משהו. מכונת האספרסו כבר התחממה ואני טחנתי מנה של קפה לידית של של המכונה. הבהרתי לגיל שמדובר בקפה שהוא 100% ערביקה ולכן אין סיכוי לקבל קרמה [crema] יפה ויציבה כמו של קפה מאורו שמכיל גם רובוסטה. לחצתי על הכפתור והקפה התחיל לזרום. למרבה הפלא קיבלנו קפה עם קרמה אדמדמה סמיכה ויציבה. טעמתי מהקפה. הטעם מאוד מעניין, התחלתי לגבש לעצמי דעה אך לא אמרתי דבר עד שגיל לגם מהקפה. הערכתו על הקפה הייתה זהה לשלי ולכן אצטט אותו. הקפה מאוד מעניין איננו דומה לטעמים של לואצה ולא של מאורו, זה משהו אחר ומאוד טעים וחשוב מכל עם גוף עשיר. Body או בעברית גוף, הוא כינוי התכונה שגורמת לטעם להצמד אל הפה ולשמור על הטעם גם לאחר השתיה.
כמחצית השעה לאחר מכן גיל הביא עוגיות לשולחן ואשתי הביאה פירות. כאשר הושטתי ידי לקחת מהעוגיות, קלטתי שטעם הקפה עדיין חזק מאוד בפי וחבל לקלקל אותו. ויתרתי על העוגיות ועל הפירות. זהו הרווח הכפול והמכופל של קפה בעל בודי חזק, גם נהנים ממנו לאורך זמן, גם אוכלים פחות עוגות וגם שותים פחות כוסות כי הטעם נשאר בפה.
גיל ואני דנים בינינו אם אנחנו עוברים לקפה אנין בֶּתי'ס או שומרים אמונים למאורו. בימים שחלפו גמרנו את הדוגמית שהספיקה ל 10 כוסות. מחר בבוקר נחזור לשתות מאורו. יש לנו עוד למעלה מ 200 גרם שיספיקו בערך ל 30 כוסות כך שיש לנו זמן להחליט אם נשתה את שני סוגי הקפה לסירוגין או נצמד לאחד מהם. בֶּתי'ס ומאורו שונים מאוד ולכן יש צורך לרוקן את המטחנה לחלוטין ולנקותה היטב במעבר מקפה לקפה.
לפני חליטת הקפה האחרון החלטתי שקרמה כזו יפה ראויה להנצחה וצילמתי אותה. הקפה שבסרטון זורם ממכונת האספרסו שלי DeLonghi BAR-14. זוהי אחת המכונות הזולות בשוק ובכל זאת מסוגלת לייצר קרמה סבירה כאשר הקפה טחון נכון. כדי להתאים את הטחינה למכונה קניתי מטחנת קפה Nemox שמחירה כפול ממחיר מכונת האספרסו. אמנם הזרימה איננה חלקה כמו במכונות E61 אך השילוב נותן תוצאה משביעת רצון.

http://www.youtube.com/watch?v=jFk8TsqNXcY

יוסי רן: 25 10 2008 01:35    כותרת הודעה: קפה בן יומו

הזמנתי 250 גרם קפה בתי'ס. דני קלה את הקפה בבוקר יום שני ובצהרי אותו יום כבר היה הקפה בידי. זוכרים את הדוגמא שדני שלח אלי? תיארתי אותה כבלון מאורך. שקית הקפה החדשה לא הייתה נפוחה כקודמתה.
אחרי הצהריים הכנתי כוס אספרסו לגיל וכוס לי. הקפה זרם מהמכונה ויצר אותה קרמה מדהימה כמו בפעם הקודמת אם כי צבעה היה פחות אדום ויותר שחוּם. גם הבּוֹדִי היה עשיר אך הטעם היה חמצמץ והתלווה אליו טעם לואי שלא עָרַב לחִיכֵּינוּ. בימים הבאים השתנה מעט טעם הקפה והיום – ארבעה ימים לאחר הקליה הקפה טעים ממש כמו זה שקיבלנו בתור דוגמא. אריזת הדוגמא הייתה עדיין בידי ועליה מצויין תאריך הקליה. הדוגמא הקודמת הגיעה אלי ארבעה ימים לאחר הקליה. מסתבר שקפה בתי'ס בן יומו איננו טעים לי במיוחד, רק לאחר שהקפה מתבגר מעט, מופיע הטעם המופלא שזכרנו.
נזכרתי שקראתי בדף ההזמנות משהו על טריוּת הקפה. פתחתי את http://www.cafeanin.co.il/orders/Default.aspx ומצאתי שם ש"על מנת לשמור על טריות הקפה הטחון אנו משתמשים בשקיות קטנות ואטומות הרמטית. אריזת הקפה נעשית מיד לאחר הטחינה. כיוון שהקפה עדיין טרי, השקית מתנפחת מה-CO2 שנפלט מהקפה. תהליך זה הוא טבעי ומעיד על טריות הקפה." ובכן, הקפה הקודם, זה עם השקית הנפוחה, כבר פלט את ה CO2 שנותן את הטעם החמצמץ ואילו הקפה הטרי מידי הכיל עדיין את החמיצות בתוכו.
אז מה למדנו? קפה טרי מידי עדיין איננו מתאים לטעמנו, רק לאחר מספר ימים הקפה מתבגר להיות פחות חמוץ, טעם הלואי נמוג, והטעם שמצא חן בעינינו מופיע. את השקית הבאה אזמין לפני שאגמור את הנוכחית כדי להניח לקפה לנשום מספר ימים ולנשוף את ה CO2 מתוכו. בפעם הבאה הקפה יהיה טעים לנו כבר מהכוס הראשונה.
בפעם הקודמת הקפה זרם מהמכונה מעט יותר מידי מהר, בסך הכל 10 שניות, ובכל זאת קיבלנו קרמה סמיכה ויפה. כדי להתאים את קפה בתי'ס למכונת האספרסו שלי כיוונתי את המטחנה לטחינה עדינה יותר ועכשיו הקפה יוצא ב 20-25 שניות עם קרמה עוד יותר סמיכה ויציבה – תאווה לחך.

מודעות פרסומת
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

כתיבת תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת גוגל פלוס

אתה מגיב באמצעות חשבון Google+ שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

מתחבר ל-%s

%d בלוגרים אהבו את זה: