גלבי – מסעדה לבבית בפאתי שוק הכרמל

מפת גוגל לגָּלְבִּי - המקום של ענתבשבועות האחרונים הזדמן לנו לאכול מספר פעמים במסעדות במתחם שוק-הכרמל נחלת-בנימין. תאווה שמתעוררת בנו כשאנחנו חוזרים מטיול בערי העולם. בכל מקום אנחנו תרים בהתלהבות את השוק מקומי ואת ירידי האוּמנויות. בדרך כלל אנחנו בוחרים גם לאכול במסעדה מקומית-עממית, לחוש את טעם המקום. בדרך חזרה ארצה, אנחנו נזכרים שיש לנו בתל אביב פנינת חמד, יפה מאלה שראינו זה לא מכבר בשרלוויל, באמסטרדם, בפרייבורג או בשטרסבורג. מפגש הרחובות אלנבי, המלך ג'ורג' ושיינקין עם שוק הכרמל ונחלת בנימין נקרא כיכר מגן דוד. במקום זה נפגש השוק העממי הגדול של תל אביב עם מדרחוב האומנויות, וצופה אל הפאבים, בתי הקפה ומקומות הבילוי של צעירי העיר, המכונה מתחם שיינקין.

לא מזמן חזרנו מהמונדיאל לתיאטרוני בובות בשרלוויל-מזייר שבצרפת. כבר בביקורינו הקודמים בפסטיבל, כינינו את מדרחוב דוכני האוּמנויות בשם נחלת-בנימין. כשחזרנו, שמחנו לגלות שנחלת בנימין שלנו יפה יותר.

בביקורנו הקודם באזור, לאחר שכבר אכלנו את סעודת יום השישי באחת המסעדות החביבות עלינו, צד את עינינו דגל הגאווה שהתנוסס מעל דלת בפאתיו המערביים של השוק. הדלת הייתה פתוחה, וניתן היה לראות דרכה אנשים שסועדים את נפשם בהנאה גלויה. הבוקר כתבתי לליבי בהנגאווט שאני בא אחר הצהריים מחיפה לבקר אצל אבי בתל-אביב. הצעתי שנפגש לפני כן לארוחת צהריים. נזכרנו באותה מסעדה נחבאת אל הכלים והחלטנו שהיום נאכל בה.

בסביבות השעה שתיים אחר הצהריים אנחנו חונים בחניון כרמלית ופונים לכיוון המסעדה. בדרך עוברים ליד חנות קטניות. בעל החנות משתף אותנו בחוכמת חיים: “בארץ יש שתי עונות – ינואר וקיץ”, ובעודנו מסתכלים על המבחר, הוא מוציא מהמקרר צנצנת זחוק ירקרק מתוצרתו ונותן לנו להריח – מעניין, שווה לנסות. מתי אתה סוגר את החנות? – בארבע. אז נחזור לקנות את הזחוק בדרכנו חזרה.

"החלון הפונה אל הרחוב מחופה בוילון לבן"

תמונת 'גלבי - המקום של ענת בפאתי שוק הכרמל' בפנורמיו של מפות גוגל

גָּלְבִּי – המקום של ענת

יום שישי, השעה שתיים ורבע, אנחנו בסמטת הכרמל פינת נחליאל. מזהים את המסעדה לפי דגל הגאווה שמתנוסס מעליה. ליד הדלת קבוע השלט "גָּלְבִּי – המקום של ענת". החלון הפונה אל הרחוב מחופה בוילון לבן. פותחים את הדלת ומגלים מסעדה קטנטנה, כעשרה שולחנות לא גדולים, עטויים במפות פלסטיק משובצות, ובהמשך מטבח קטן – זו הממלכה של ענת. המקום מלא עד אפס מקום. מתי כדאי לחזור? – בעוד כעשרים דקות. איך קוראים לך? – יוסי. אני שומרת לכם שולחן. יוצאים לשיטוט מהיר בשוק. השוק תמיד מפתיע בדברים שלא הכרנו והעיקר בו הוא החוויה האנתרופולוגית – המוכרים… הקונים… הקבצנית המיתולוגית שנראה שנמצאת בכל מקום כל הזמן. הריחות… הצלילים, וגם הדחיפות וגסות הרוח של בודדים שמעכירים מעט את החוויה. וכבר עברו עשרים דקות.

קציצות סלמון עם קוסקוס ירקותמגיעים לגלבי בדיוק כשמתפנה עבורנו שולחן. התפריט רשום בגיר על לוח ירוק. המלצרית ניגשת אלינו. זה ברור שהיא חלק בלתי נפרד מהמקום. בהמשך, כשאשאל אותה אם היא קרובה של ענת, היא תאמר שהיא חברה. הריחות ומראה המנות על השולחנות סביבנו מגרים את בלוטות הרוק. כל המנות העיקריות מסקרנות. איננני יודע במה לבחור. לכל המנות מלבד החריימה, שיש לו ייחוד משלו, ניתן להוסיף אורז, מג'דרה, קוסקוס או פירה. ליבי בינתיים שמה עינה על המנה הקרויה עוף בחציל מעושן. החברה שואלת את ענת אם נשאר – ליבי תקבל את המנה האחרונה. אני מחליט לקחת קציצות סלמון עם קוסקוס בירקות. החברה אומרת שפירה מתאים יותר למנה זו, אך אני בשלי – ראיתי את הקוסקוס עטוי הירקות בשולחן סמוך ואני רוצה אותו. ליבי מציעה שניקח גם סלט ירקות. אני מתעניין דווקא בטאבולה. אני רואה בעיני רוחי טאבולה ירקרקה, אך ליבי חוששת שמא הטאבולה של ענת עשירה מידי בבורגול. שואלים את החברה אם הטאבולה בעיקר ירוקה או צהבהבה… אדומה – בטאבולה של ענת יש גם חמוציות, וככל הנראה הפתעות נוספות. עוד מעט נגלה שבכל המנות יש הפתעות שלא הכרנו. מחליטים לקחת סלט ירקות. החברה אומרת שזה יקח קצת יותר זמן. החמין, החריימה והתבשילים מתבשלים כל הזמן, אבל את הסלט חותכים רק אחרי שהתקבלה ההזמנה. אתם מבינים? אנחנו במסעדה קטנטנה בתוך השוק, אין ספק שכל המרכיבים טריים יותר מבכל מקום אחר, ובכל זאת, אפילו את הסלט חותכים עבורנו ממש לפני שהוא מוגש לשולחן.

סלט ירקות של ענתהמנות מוגשות. החברה ניגשת ללוח ומוחקת את העוף בחציל מעושן מהתפריט ומוסיפה משהו אחר לרשימה. המטבח קטן ומכינים בדיוק מה שצריך. המנה שלי כל כך יפה, חבל לקלקל. אני שולף מצלמה ומצלם את הסלט ואת המנה שלי. ליבי מצלמת את המנה שלה, כמנהגה, בסלולרי. אני טועם מקצה הקציצה ונשימתי נעתקת מהתרגשות. הקציצה עשירה מאוד במרכיבים ובטעמים, והמרכיבים אינם טחונים אלא מפוררים יחדיו. לכל מרכיב יש מרחב מחייה משלו, והטעמים מתערבבים רק בפה. אני מרגיש את כל הטעמים ואת השילוב ונפעם מהחוויה. יש כאן מעין חריפות עדינה שאין לי מושג מאין באה מעורבת בטעמי הסלמון, שלל ירקות התיבול, צנוברים ועוד טעמים שיוצרים יחד שלמות מדהימה. ליבי שמה לב שעוברת עלי איזושהי חוויה ומשתתקת, ברור לה שאינני מקשיב לדבריה – אני עסוק בהנאה צרופה מאוכל פשוט לכאורה, ומאוד מאוד טעים. אינני מצליח לזהות את מרכיבי הטעם. אני נובר בקציצה ומצלם. גם המנה של ליבי מאוד מעניינת. העוף מוסתר מתחת למעטה החציל המעושן. אני טועם מהחציל שלה – טעים מאוד, אך לא משתווה לחווית קציצות הסלמון.

קציצות סלמוןהמחיר סביר ביותר – המנה שלי עלתה 45 שקלים, של ליבי 42 שקלים, סלט ב 25 שקלים וקולה ב 10 – סך הכל 132 ש"ח לשני אנשים לפני הטיפ. אין לי ספק שגם בביקור הבא בשוק נבוא לאכול בגָּלְבִּי – המקום של ענת. אני מקווה שאפשר להזמין מקום מראש בטלפון. אנחנו באים מחיפה וצריכים לדעת שמחכה לנו שולחן. צריך גם לא לשכוח לבוא מצויידים בכסף אמיתי – בשוק כמו בשוק – משלמים במזומן.

מזדרזים לצאת. אנחנו רוצים להגיע לאבא שלי בארבע אחר הצהריים והשעה כבר שלוש וחצי. הולכים לחנות הקטניות לקנות את הזחוק … סגור. לא נורא – בפעם הבאה, הרי ברור שנזדמן לשם, חנות התבלינים נמצאת במרחק שתי חנויות מגלבי.

image
אני שב על עקבותי לצלם את השלט שבפתח החנות. על השלט לוגו יפה שהאות בית במילה גָּלְבִּי, מוחלפת בו בלב שבליבו דגש. ליבי שואלת אותי אם אני יודע מה זה גָּלְבִּי, לא – אינני יודע. ליבי מבהירה לי שזה בעצם שמה. מסתבר שגָּלְבִּי בתימנית זה לִיבִּי. מה אומר ומה אדבר? – שם יפה.

הפייסבוק של גָּלְבִּי – המקום של ענת – כאן תמצאו את הכתובת, שעות הפתיחה ומספר הטלפון. לאחר שתבקרו במקום אני משוכנע שגם אתם תתנו לענת לייק מכל הלב.

מפת גוגל לגלבי – המקום של ענת.

כעבור שלושה שבועות… שבים לגלבי של ענת עם הרבה ציפיות, טעמים ותמונות.

פרסם תגובה או השאר עקבות: Trackback URL.

תגובות

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת גוגל

אתה מגיב באמצעות חשבון Google שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s

אתר זו עושה שימוש ב-Akismet כדי לסנן תגובות זבל. פרטים נוספים אודות איך המידע מהתגובה שלך יעובד.

%d בלוגרים אהבו את זה: