לפעמים המילים שאני כותב עלולות להתפרש באופן שונה מזה שאליו אני מתכוון. במקרים אלה אני משתדל לנקד את אותן מילים באופן מלא או חלקי. בדרך כלל אני בודק במילון כל מילה שאני מנקד משום שאינני יודע לנקד כהלכה. אתמול השתתפתי במפגש הראשון של השתלמות בניקוד באקדמיה ללשון העברית. זוהי השתלמות בת עשרה מפגשים, כל מפגש אורך שעה וחצי. המורה שלנו הוא ד"ר גבריאל בירנבאום. כבר למדתי במספר שעורים שהוא העביר ואני אוהב את צורת ההגשה הבהירה וההומוריסטית שלו.
במהלך השיעור המרצה השתמש בסרגל ניקוד שהותקן עבורו במעבד התמלילים וורד על ידי אנשי האקדמיה ללשון העברית. אני מעדיף תמיד את המקלדת על פני העכבר ולכן לא טרחתי מעולם להתקין סרגל ניקוד במחשבי. תלמידי ההשתלמות הפגינו עניין בסרגל הניקוד ועוררו את סקרנותי להתקין סרגל דומה במחשבי, על כך אספר בהמשך.
במערכות ההפעלה עד חלונות 7 השתמשתי בצירופי קלידים שפרסמתי כאן לפני כחמש שנים, בתקופת המעבר למערכות ההפעלה מהדור החדש. מאז שאני משתמש בחלונות 10 אני מנקד באמצעות צירופי קלידים שמוגדרים בתקן ישראלי 1452.
תוספת מאוחרת:
לאחר שנשאלתי כיצד ניתן להוסיף למסמך וורד את טעמי המקרא פרסמתי טור נוסף ובו הוראות להוספת טעמי המקרא למסמך וורד.
צירופי הקלידים קלים מאוד לזכירה:
לחיצה קבועה על קליד [Alt] ימני והקשה על הקליד של האות הראשונה בשם סימן הניקוד תציב מתחת לאות שלפני הסמן את סימן הניקוד המתאים.
לדוגמה – לחיצה קבועה על קליד [Alt] ימני והקשה על קליד [ק] תציב מתחת לאות שלפני הסמן קמץ. באופן דומה צירוף [Alt] ימני עם [פ] יציב פתח.
לבחירת החטפים נקיש על הקליד מימין לקליד שנושא את שם סימן הניקוד. אם נרצה להקליד חטף קמץ נצרף [Alt] ימני עם הקליד [ר] שממוקם מימין לקליד [ק] במקלדת.
חשוב ללחוץ על קליד [Alt] ימני ולא שמאלי.
הקליד השמאלי משמש לקיצורי המקלדת של התפריטים ופעולתו שונה לחלוטין.
סרגלי ניקוד לתוכנת וורד
אני מיודד עם המקלדת, במיוחד כאשר אני מקליד מילים ואינני מעוניין לשוטט בין המקלדת והעכבר, אך אני יודע שרבים מעדיפים את השימוש בעכבר ולכן יעדיפו להשתמש בסרגל ניקוד.
בחנתי ברשת מספר סרגלי ניקוד לתוכנה וורד מבית מירוסופט ובחרתי בסרגלים אלה:
- טקסט סטודיו – סרגל ניקוד לזכרו של ישראל משה שפריר ז"ל [כל הזכויות שמורות לניסן זיסקין]. את הסרגל מצאתי באתר של מתודה. זהו סרגל משוכלל שממקם את הסמן בצורה מבוקרת ומאפשר תנועה ומחיקה של הניקוד הנבחר.
- PTP Manual – סרגל ניקוד מאתר סנופי [הזכויות שייכות לצביקה ברקוביץ באתר סנופי]. סרגל פשוט שמציב את הניקוד במקום שבו אנחנו מציבים את הסמן.
כל שעלינו לעשות הוא להעתיק את קובץ התבנית של הסרגל הנבחר לכתובת זו במחשב חלונות:
%appdata%\Microsoft\Word\STARTUP
קובץ התבנית של סרגל ניקוד טקסט סטודיו הוא TextStudio-Nikud2010.dotm
קובץ התבנית של הסרגל PTP Manual מאתר סנופי הוא PTPManual.dotm
* עותקים אלה של קובצי התבניות נבדקו על המחשבים שלי ונמצאו בטוחים לשימוש
לבקשת הקוראים הכנתי סרטון הדגמה כיצד להתקין סרגל ניקוד בוורד. בהדגמה אני משתמש בדפדפן כרום שמותקן בִּתְּצוּרָה שמאפשרת לבחור היכן לשמור את הקבצים שאני מוריד.
אם אתם משתמשים בדפדפן אחר, או שהדפדפן מותקן בתצורה שמורידה את הקבצים לתיקית הורדות קבועה, תצטרכו לגרור את קובץ תבנית הסרגל אל הכתובת שבה הוא צריך להיות מותקן.
%appdata%\Microsoft\Word\STARTUP
ישנם ברשת סרגלי ניקוד נוספים, פשוטים יותר. כל מסמך תבנית [סיומת dot. או dotm.] ניתן להפעלה בדרך דומה אך יש לעשות זאת בזהירות – תבנית היא קטע קוד ולכן חשוב לוודא שהמקור מהימן והקוד איננו מכיל נוזקה – Malware.
הבהרה
צירופי הקלידים הם חלק ממערכות ההפעלה, לכן יפעלו בכל תוכנה ובכל יישום במחשב לרבות פנקס הרשימות, יישומי השיחוח ומערכות התקשורת דוגמת זוּם.
סרגל הניקוד מותקן בתוכנת וורד ויפעל אך ורק בתוך המסמכים שמוקלדים בוורד.